De rode Methode?

Dat is enerzijds vertrouwen hebben in emoties en anderzijds vertrouwen hebben in samenwerken.

Op voorwaarde dat psychiatrie is uitgesloten is het doel vertrouwen te ontwikkelen omtrent eigen emoties, meer specifiek in woede (kwaadheid, boosheid) irritatie en frustratie, met het besef dat elke emotie je betrouwbare informatie geeft en dat samenwerken met emoties altijd sterker maakt.

Gedrag is aan te leren en voor gedrag kun je kiezen.

Woede (kwaadheid, boosheid) irritatie en frustratie worden over het algemeen negatief ervaren. Dit oordeel berust op diepgewortelde normen en waarden die van jongs af aan zijn aangeleerd. De rode Methode heeft het doel, met gebruik van het gezonde verstand, deze normen en waarden te herzien waardoor ook deze emoties positief gewaardeerd gaan worden.

poster200pxZoek gedrag dat bij je past.

De grens van afweging hoe gevoelens te uiten ligt nauwgezet tussen het innerlijk beleven en gedrag waar anderen bij betrokken zijn. De vrijheid van innerlijk gedrag is enorm. De vrijheid van gedrag waar anderen bij betrokken zijn, kent grenzen.

De rode Methode introduceert het werkwoord wiffen.

Het betekent dat je Woede, Irritatie en Frustratie ontlaadt in gedrag waar je achteraf geen spijt van hebt.

Belangrijk bij wiffen is dat je naar gedrag zoekt dat bij je past. Het is gedrag waar je grove bewegingen bij maakt. Gedrag waar je niet bij na hoeft te denken. Waar je hardop bij kunt praten. De ruimte in kunt vloeken. Je vloekt uiteraard niet tegen personen.

Wiffen doe je op herhaling en mag er best agressief uitzien.

WIF-emoties zijn krachtige, energieke, innerlijke signalen waar je aandacht door opgeëist wordt. Deze emoties zijn met één keer goed voelen niet volledig verwerkt. Omdat je met wiffen niets stuk maakt en niemand een excuus hoeft aan te bieden mag de ontlading er best agressief uitzien.

Een krachtig ego is het resultaat.

De rode Methode veronderstelt dat wiffen naast zelfrespect ook zelfvertrouwen ontwikkelt omdat met eigen gedrag positieve invloed op het welzijn wordt uitgeoefend. Wiffen geeft het gevoel van controle. Het versterkt het ego.